a retro netrádió

Névnapok

Aliz


Fővinfom
Fővinform
Útinform
Útinform
abba_-_waterloo

40 éve Nyert az ABBA

40 éve, hogy a legendás ABBA együttes megnyerte Waterloo című dalával az Eurovíziós Dalfesztivált, és ezzel elindult karrierjük.

Agnetha Fältskog, a csapat 63 éves szőke énekese a német Welt Am Sonntag-ban adott interjúban elmondta, hogy a jeles alkalomra sokféle tervvel készültek, amivel méltóképpen megünnepelhetik a nagy eseményt. Többek között felmerült az is, hogy a csapat újra összeállna egy közös koncertezésre.

Agnetha már az ABBA előtt is sikeres énekes volt, dalai népszerűek voltak. Férjével, Björn Ulvaeus-szal és a Benny Andersson–Anni-Frid Lyngstad párossal alapították meg az ABBA-t. A tagok mindegyike korábban önállóan is zenélt, énekelt.
Az 1972-ben alakult csapat nevét Stig Anderson találta ki a tagok nevének kezdőbetűiből (Agnetha, Björn, Benny, Anni-Frid). Az ABBA tekinthető az első profi módon menedzselt popcsapatnak. Ők készítették az első videoklipeket is. Nagyszabású koncertkörutakat tettek, évente új nagylemezt adtak ki, világszerte ismerték slágereiket. Fellépőruháik akkoriban kissé extravagánsnak számítottak.

Pályafutásuk során több mint 100 dalt jelentettek meg és kb. 380 millió lemezt adtak el. Az együttes tagjai 1982 végén elhatározták, hogy szünetet tartanak, de ez a szünet elhúzódott, és végül az ABBA végét jelentette.

(forrás: Amadeus Radio)