a retro netrádió

Névnapok

Gergő, Hortenzia


Fővinfom
Fővinform
Útinform
Útinform
rubik

40 éves a Rubik kocka

Ki ne ismerné a Rubik-kockát, más néven bűvös kockát, amelyről az egész világon mindenkinek Magyarország és feltalálója, ifjabb Rubik Ernő jut eszébe. Az idei Eurovíziós Dalfesztiválon magyar színekben induló Kállay-Saunders András bemutatkozó filmjében is ezt a világhírű találmányt láthatták a verseny nézői.

Rubik Ernő – saját bevallása szerint – csak a végleges konstrukciós és formai kidolgozás után ismerte fel, hogy a kocka nemcsak a térbeli mozgások szemléltetésére alkalmas (mivel ezért alkotta meg), hanem jó játék, és így értékesíthető is. Sikerét leginkább annak köszönheti, hogy 3 dimenziós, és akárhogy is mozgatjuk, a játék egy darabban marad.

A 3×3×3 kockakirakás világrekordját Mats Valk tartja, aki legjobb idejét 2013-ban a Zonhoven Open 2013 versenyen érte el, ahol 5,55 másodperc alatt rakta ki a kockát. Az átlagos kirakási idők alapján Feliks Zemdegs a rekordtartó, a 2013-es versenyen 6,54 másodperces átlaggal tudta kirakni a Rubik-kockát.

2012-ben magyar világcsúcs született a 2012-es Európa Rubik-kocka bajnokságon, ahol Endrey Marcell a 3x3x3 vakon kirakás kategóriában 26,36 másodperc alatt rakta ki a kockát.

A Rubik-kocka kirakásának rekordját természetesen nem csak emberek igyekeznek megdönteni. Igen elterjedtek az ezen művelet végrehajtására épített Lego robotok is, melyeket főleg okostelefonokra írt applikációval irányítva, előre programozott kockakirakó algoritmusok futtatására alkottak meg. A jelenleg ismert leggyorsabb ilyen szerkezet a CubeStromer 3 névre hallgató, brit mérnöki csapat által alkotott Speedcuber, azaz gyorskockázó robot. A szerkezet 3,253 másodperc alatt rakta ki a Rubik-kockát.

S, még egy érdekesség ennek a fantasztikus játéknak a 40. születésnapja alkalmából: 1981-ben az angol Barron Knights együttes dalt írt a találmányról Mr. Rubik címmel, mely a Twisting The Knights Away c. nagylemezükön jelent meg. A lemez borítója is egy Rubik-kockát ábrázol melynek oldalain az együttes tagjai láthatóak.

forrás (stárklikk)