a retro netrádió

Névnapok

Mátyás


Fővinfom
Fővinform
Útinform
Útinform
radiozas

A Magyar Rádiózás Napja

Az első magyar rádióadás emlékére. 1925 december 1-jén este 8 órakor indult meg avatóünnepséggel, majd hangversennyel a rendszeres rádiós műsorsugárzás. A műsort a csepeli szikratávíró állomás 2kW teljesítményű, Telefunken gyártmányú adója sugározta. A rádióadás kezdetben heti 50 órás volt.

A hallgatókat 1925-ben a Magyar Királyi Posta vezérigazgatója, a Rákóczi út 22. szám alatt lévő stúdióból ezekkel a szavakkal köszöntötte:

“A magyar Rádióhírmondó budapesti adóállomása, mint a magyar találmányú fémvezetéses Telefonhírmondó utódja, nagynevű elődjének stúdióvá átalakított helyiségéből most kezdi meg hivatalosan működését és rendes programját, amelyet a Magyar Királyi Posta technikai eszközeivel a csepeli állomás útján 546 méteres hullámhosszal szór szét az éterben.”

A rendszeres rádióadás megindulását at 1925. november 10-én megjelent rádiórendeletben szabályozták. A rádióadás állami monopólium volt, melynek technikai hátterét a Magyar Királyi Posta biztosította, a műsorokat pedig a Telefonhírmondó készítette. Így biztosították a heti 50 órás adásidőt. :)    1949-ben a Budapest1-et Kossuth Rádiónak, a Budapest2-t pedig petőfi Rádiónak nevezét el és az MTI-től különválva létrejött a Magyar Rádióhivatal. Mára pedig – az 1996-os médiatörvény értelmében – Magyar Rádió Zrt-nek hívják.

A gyors technikai fejlődést bizonyítja, hogy az első adás egy 2 kW teljesítményű adón keresztül jutott az éterbe, majd 1933-ban már egy 120 kW teljesítményű óriásadót helyeztek üzembe, mely a Budapest1 adását sugározta.    Mára már természetes, hogy nem csak az éterben sugárzott rádiókat, hanem internetes rádiókat is hallgathatunk és az állami rádiók mellett több országos kereskedelmi adó és helyi rádióadók is működnek.    Bár a televízió megjelenésével a rádiók fokozatosan veszítettek népszerűségükből, de – a sok-sok rádióadót nézve – a műfaj még nem ment ki a divatból.