a retro netrádió

Névnapok

Gergő, Hortenzia


Fővinfom
Fővinform
Útinform
Útinform
Szabo_Gyula

A mai nap született Szabó Gyula színművész

A Nemzet Színésze, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Magyar népmesék című mesesorozat mesemondója.

Ismertebb szerepei:

  • Tizedes meg a többiek
  • Hahó Öcsi
  • Hídember
  • A Tenkes kapitánya (Buga Jakab)
  • Egy óra múlva itt vagyok
  • Kisváros

1950 és 1954 között járt a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. 1954 és 1993 között Budapesten a Petőfi Színház, a Jókai Színház, a Thália Színház és az Arizona Színház színésze, 1993-96 közt a Művész Színházé. 1996-tól a székesfehérvári Vörösmarty Színházban játszik. 1979-től a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára, egyetemi docense.

1953-ban kezdett el filmezni. Legemlékezetesebb és legnépszerűbb alakítása az országot járó, az ártatlanokat a labancokkal szemben megvédő Buga Jakab szerepe volt az 1963-ban bemutatott tizenhárom részes tévésorozatban, A Tenkes kapitányában, illetve annak 1965-ös moziváltozatában, amelyben a főhős, a Zenthe Ferenc által megformált Eke Máté hűséges társát játszotta el. Az idősebb nézők máig gyakran azonosítják őt Buga Jakab figurájával, amit a privát életben is többször megtapasztalt már.

Szinkronszínészként is dolgozott, a közönség – többek közt – a Magyar Népmesék c. rajzfilmsorozat narrátora és Peter Falk, alias Columbo magyar hangjaként is ismerheti.

2008. december 12-én kisebb agyvérzést kapott és tíz napig feküdt kórházban. 2009. október 11-én agyhártyagyulladással szállították kórházba, ahol az intenzív osztályra került. Akkor még felépült, de 2014. április 4-én a betegség legyőzte. Temetése 16-án a Farkasréti temető művészparcellájában volt. Pályatársai nevében Szikora János és Gálvölgyi János, tanítványaiéban Gesztesi Károly búcsúztatta.