a retro netrádió

Névnapok

Alfréd


Fővinfom
Fővinform
Útinform
Útinform
snagy

Elhunyt S. Nagy István dalszövegíró

Elhunyt S. Nagy István legendás dalszövegíró. Csongrádi Kata énekesnő férje 81 éves volt. Régóta betegeskedett, tavaly novemberben szívinfarktust kapott. 1934-ben, pont a mai napon, január 20-án született.

S. Nagy István rengeteg slágert írt, a teljesség igénye nélkül Kovács Katinak, Máté Péternek, Soltész Rezsőnek, Szécsi Pálnak, Koncz Zsuzsának, az Omegának. Ő írta a Csavard fel a szőnyeget! a Hungáriának, az Okosabban kéne élnit az Apostolnak vagy a Kell, hogy várjt a Neotonnak. Az ő dalával nyert Táncdalfesztivált 1969-ben Késmárky Marika és 1971-ben Zalatnay Sarolta. Nincs olyan magyar otthon, ahol ne ismernék, dúdolnák S. Nagy István valamelyik slágerét. Több, mint húszezer dalt írt pályafutása során. Első dalszövegét (Merre jártál ma este?) állítólag 1957-ben írta, de az biztos, hogy az első, 1962-es Ki mit tud?-on az ő dalával szerepelt az akkor még tini Koncz Zsuzsa és Gergely Ágnes (Két gézengúz).S. Nagy István szövegeit szinte az összes magyar beatzenekar énekelte, szerzett dalt az Illésnek, az Omegának és az Echónak is. Ő jegyezte a magyar könnyűzene talán legismertebb és népszerűbb slágerét is: az Elmegyek szövegét Máté Péternek írta, akit ő maga fedezett fel. Ő írta a Gedeon bácsit Szécsi Pálnak, vagy a Csavard fel a szőnyeget-et a Hungáriának.

Rengeteg fiatalt fedezett fel és indított el a pályán, köztük volt Szécsi Pál és Ihász Gábor, írt szöveget színdarabokhoz, dalszövegei szerepeltek a Kár a benzinért (1964), a Csinibaba (1997) és a Made in Hungaria (2009) című filmben. 1993-ban eMeRTon-díjat, 1996-ban a Magyar Köztársaság Kiskeresztjét, 1999-ben Huszka-díjat, 2009-ben a Magyar Köztársaság tiszti keresztjét, 2011-ben Artisjus-életműdíjat kapott. December 22-én, hatvanadik szerzői jubileumán az Budapesti Operettszínházban ünnepelték pályatársai.