a retro netrádió

Névnapok

Orsolya


Fővinfom
Fővinform
Útinform
Útinform
Somló Tamás

Elhunyt Somló Tamás

Hatvannyolc éves korában elhunyt Somló Tamás zenész, énekes, dalszerző, a magyar könnyűzenei élet egyik meghatározó alakja. Az LGT tagját 68 éves korában, évek óta tartó betegség után keddre virradóra érte a halál – közölte Presser Gábor, az LGT vezetője.

Mintha a Beatlesből, vagy a Rolling Stonesból halt volna meg valaki. Az 50 évvel ezelőtt, egy országot lázban tartó Illés-Omega-Metró hármasfogat tagjai közül most Somló Tamás költözött a túlvilágra.

Somló Tamás 1947. november 17-én született Budapesten. Gyerekkorában hegedülni tanult, majd bekerült az Állami Artistaképzőbe. Ugyan pályafutását részben Zenészként, részben pedig Artistaként kezdte, de végül is a zenészi pályát választotta. 1964-től 1967-ig az Omega, 1969 és 1971 között a Kex, később a Non Stop, majd 1973-tól a Locomotiv GT tagja volt. Utóbbi zenekarban énekesként, basszusgitárosként és szaxofonosként is bemutathatta tehetségét. Az LGT-vel tíz magyar és hét angol nyelvű stúdióalbumot készített.

Legismertebb dalai közé tartozott az Álomarcú lány, az Ülök a járdán, a Valamit mindig valamiért.

Somló Tamás a magyar könnyűzenei élet több jelentős személyiségével is dolgozott együtt, számtalan produkcióban működött közre. Ő énekelte az Álom című számot az 1996-os Elvarázsolt Edda-dalok albumon, a Patika (1996) című tv filmsorozat két betétdalát is Ő adta elő, és szerepelt egyik szerzeménye az 1999-es Hippolyt című filmvígjátékban is. Jótékonysági koncerteken vett részt, rendszeresen fellépett nosztalgiakoncerteken és fesztiválokon.

A zenélés mellett 2004-ben kapott jogi diplomát, ennek megszerzését még az Omega együttes diplomás zenészei láttán tűzte ki céljául.

2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

Milliók énekelték valaha: Azt mondta az anyukám, hogy nem tetszik a frizurám. Halálával mintha tényleg végleg elmúltak volna azok a szép boldog idők…