a retro netrádió

Névnapok

Erzsébet


Fővinfom
Fővinform
Útinform
Útinform

A kedd esti Hangos fénykép vendége: Réz András

Bencze Attila műsorában minden második héten kedden Rez_Andrasközismert, érdekes és mindenképpen figyelemreméltó személyiségekkel beszélget. Ezúttal Réz András, a kitűnő  magyar filmesztéta, műfordító, forgatókönyvíró, reklámszakember vendégeskedik a poptarisznya.hu stúdiójában.

Réz András Budapesten született 1951. szeptember 28-án Réz Gyula és Szűcs Anikó gyermekeként. 1970?1971 között a Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatója volt. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán, magyar?orosz szakon végzett 1971?1975 között.

Réz András még el sem kezdte írói munkásságát, máris kis híján zátonyra futott. Az általános iskola első osztályában egyik szigorú kritikusa ? bizonyos Ilonka néni ? megállapította, hogy kézírása ronda, tintafelhasználása botrányos. Mivel a szerző egyébiránt jó tanulmányi előmenetelt tanúsított, második osztályba léphetett. A traumát azonban nehezen heverte ki, ezért első írói korszakában a szóbeliséget választotta ? mint urbánus mesemondó. A Marczibányi téri általános fiúiskolában azzal a feladattal bízták meg, hogy a lyukasórákon mesékkel kösse le osztálytársait, nehogy azok lebontsák az iskolát. Meséi főként szuperhősökről és szuperkémekről szóltak. Ez volt első sikere: az iskola a mai napig áll. Kamaszkorának költői zsengéi nem ismeretesek. Soha nem tárta verseit a nyilvánosság elé. Szerencsére. Igaz, később, már egyetemi évei alatt szerelmes versben fordult szakítani készülő szerelméhez. A német romantika jegyeit mutató költeményt nem tekinti írói munkássága részének. Már csak azért sem, mert a vers címzettje később felesége és múzsája lett. Későbbi műveiben gyakran emlegeti leplezetlen iróniával mint ?hozzá közel állót?. De ez legyen az ő baja. Végül is ő írta azt a verset…
(Forrás:  wikipedia.hu  -  rezandras.hu)