a retro netrádió

Névnapok

Zsolt


Fővinfom
Fővinform
Útinform
Útinform
Agnetha Ase Faltskog

Mai születésnaposunk Agnetha Fältskog!

Az ABBA “szőkesége”, ahogy sokan emlegetik nem más, mint Agnetha Faltskog, aki a mai napon ünnepli születésnapját! Agnetha 1950. április 5-én született a Svédországi Jönköpingben.   Már egészen fiatalon kitűnt zenei tehetsége, és mindössze 17 évesen már önálló albummal rendelkezett.

Az igazi hírnevet azonban az ABBA-tagjaként érte el, akikkel több mint 380 millió albumot, és kislemezt adott el világszerte, ezzel a világ egyik legtöbb lemezét eladó előadóként tartják számon.

Az ABBA után a 80-as években szólókarrierbe kezdett, 1985-ben jelent meg Eyes Of A Woman címmel szólóalbuma

Az albumot a stockholmi zenei stúdiókban rögzítették. A felvételek 1984 októberének elején kezdődtek, és november végéig tartottak. A “One Way Love” és az “I Won’t Let You Go” számokat Európa-szerte egyetlen kislemezként adták ki. Agnetha 1985-ben a Montreux Zenei Fesztiválon többek közt a ”One Way Love” -ot is nagy sikerrel adta elő. Az album az Angliai UK Top 40-es listára éppúgy felkerült, mint Norvégiában, Hollandiában és Belgiumban, ahol is bekerült a Top 20-ba, a Nyugat-Németországi listákon pedig a Top 30-ba. A Svédországi slágerlistán az album az előkelő második helyre tornázta fel magát.

Érdekesség, hogy az album borítójának fotózása során Agnetha a svéd királyi család hivatalos rezidenciájának (Drottningholm palota) teraszán jelent meg Stockholmban.

A következő album 1987 novemberében jelent meg I Stand Alone címmel, és érdekessége, hogy a dalszerző nem más, mint a Chicago-ból ismert Peter Cetera!

Az album zenei stílusa nagyban különbözött Faltskog korábbi két albumának európai hangzásától, és tükrözte a dalszerző West Coast amerikai stílusát. Az album így is Svédország legnépszerűbb LP-je lett 1988-ban, ahol nyolc hétig az 1. helyen maradt. Norvégiában és Belgiumban is elérte a Top 20-at, Hollandiában pedig a 22.-ik helyig jutott.

Az album promotálásakor Fältskog frizuráját alapjaiban megváltoztatva egy “új” tüskés szőke hajkoronában jelent meg.

 

Happy Birthday Agnetha Fältskog!

 

 

Popovics László