a retro netrádió

Névnapok

[nevnap]


Fővinfom
Fővinform
Útinform
Útinform
Ekecs

Elhunyt Ekecs Géza, a Szabad Európa Rádió szerkesztője

November 13-án Münchenben elhunyt Ekecs Géza (1927–2017) , a Szabad Európa Rádió emblematikus szerkesztője, műsorvezetője. A szomorú hírt lánya, Ekecs Zsuzsanna közölte.  A Szabad Európa Rádió egyik legnépszerűbb műsora, az 1959 májusában induló Teenager party volt, melyet Cseke László szerkesztett.  A műsorban hallhatták először a magyar fiatalok a rock és a beat világsztárjait, Chuck Berryt, Elvist, Cliff Richardot, a Beatlest, vagy a Rolling Stonest. November 17-én, reggel 9 órától a Bétóshowban Komjáthy Györggyel és B.Tóth Lászlóval emlékezünk meg a legendás rádiósról.

 

Cseke László,azaz Ekecs Géza László (Budapest, 1927. március 24.) élete és munkássága összeforrt „a Rádióval”. Mondhatni: életműve azonos a Szabad Európa Rádió történetével. A kezdetektől a megszűnésig.
Magyarországon Gézát a hangja után mindenki így hívja, hiszen ő a „Cseke László”.
Géza, azaz Ekecs Géza László, akinek élete és munkássága összeforrt „a Rádióval”.

Az 1959. májusban indult műsorára azonnali visszajelzés nem volt. kb. egy év múlva jött a hír, hogy Magyarországon nagy siker Ekecs műsora. „A Rádió” müncheni központjában is mindenki Gézáról kezdett beszélni.

A Teenager Party sikere alapozta meg Géza különleges szerepét „a Rádió” további életében. Rendkívül fogékony volt az újra, a modernre, a technikára, a rádiózásra. Rövid időn belül a lemezlovasból a magyar osztály kulcsfigurája lett. A rádiózáshoz senki sem értett annyira, mint „az Ekecs”. A műsorok kialakítása, „hallgathatósága” érdekében mindig és mindenki kikérte a véleményét, ha másért nem, legalább egy szignál erejéig.

November 17-én, reggel 9 órától a Bétóshowban Komjáthy Györggyel és B.Tóth Lászlóval emlékezünk meg a legendás rádiósról.

www.poptarisznya.hu