a retro netrádió

Névnapok

Gergő, Hortenzia


Fővinfom
Fővinform
Útinform
Útinform
bluesmegallo-web

Bluesmegálló Kovács Józseffel

Minden csütörtökön 20h-tól 22h-ig.

Műsorvezető: Kovács József

Szélesítjük zenei repertoárunkat, vagyis egy új színnel gazdagodik a Poptarisznya.hu amúgy-is már színes zenei palettája. Ezennel ugyanis 20 órától útjára indul a BLUESMEGÁLLÓ, vagyis a Poptarisznya.hu Blues műsora.

A blues zene kialakulása óta, az eltelt több mint száz év alatt jelentős átalakuláson, fejlődésen ment keresztül. ”A blues a gyökér, minden más rajta a gyümölcs” mondta Willie Dixon chicagói blues zenész, a műfaj szürke eminenciása és egyik meghatározó alakja.  A rock and roll, a soul, a funky, a rock és a mai hip-hop zenei műfajok mind a blues hagyományaiból épültek fel és annak gyökereiből táplálkoznak. Az Egyesült Államok déli területein, a Mississippi deltáján kialakult és onnan útra kelt blues zene fejlődését csak az 1910-es évektől kezdődően tudjuk jól dokumentálhatóan nyomon követni, amikor a technika fejlődése lehetővé tette a hanglemezek gyors és olcsó elkészítését, amelyek először csak az afroamerikai közönséghez, majd évtizedekkel később már az ország legszélesebb, a fehér lakosságot is tartalmazó fogyasztói rétegéhez is eljutottak.

A Blues megálló címmel indított zenei program történeti betekintést nyújt a blues elmúlt 100 évébe, lemezfelvételeken keresztül bemutatja a különböző korok blues stílusait és legjobb előadóit.  Régi idők blues, swing, boogie és rhythm and blues slágerei csendülnek majd fel, a műsor klasszikus blues sztenderdeket, lemezritkaságokat és lemezkülönlegességeket mutat be. A dalok lejátszása mellett a műsor rövid, de érdekes és színes történeti információkat is közöl a számok keletkezéséről, előadóiról. A műsorra a zenei sokszínűség jellemző, alapvető céljául pedig a hallgatók szórakoztatását tűzte zászlajára, az szinte garantált, hogy a heti két órásra tervezett műsoridő alatt nem lehet majd unatkozni.

 

Kovács József a Blues megálló műsorvezetője egyaránt kedveli a rock, a jazz, a blues és a komolyzenét, de szívéhez legközelebb mégis a blues zene és annak különleges világa áll.  A műfaj teljes spektrumát felölelő lemezgyűjteménnyel rendelkezik.  A hetvenes-nyolcvanas években kezdett el gitározni, autodidakta módon képezte megát, de a zenéje akkor még saját szórakoztatás szintjén maradt és nem került nagyobb nyilvánosság elé. Egy New York-i blues kocsmában átélt élmények során villámszerűen érte a ”megvilágosodás” és attól kezdve a basszusgitár mellett döntött. A blues zene szeretete vezette, amikor 2008-ban néhány hasonló, blues kedvelő zenésztársával együtt megalakították a Blues Night Long zenekart (www.bluesnightlong.hu). Ebből indult ki a következő lépés: megtudni mindent a zenekar által előadott dalokról, azok eredeti előadóiról, zenei stílusokról. Intenzív kutatásokba kezdett és már harmadik éve azon dolgozik, hogy feltárja a blues történetét, megismerje a műfaj stílusformáló kiemelkedő alakjait és zenéjét.

Tartsanak velünk ezentúl minden csütörtökön 20 órától!
___________________________________________________________________________