a retro netrádió

Névnapok

Elemér


Fővinfom
Fővinform
Útinform
Útinform
Perion1

Perion elemek

Távirányítású autó, sétáló elektromos pingvin, autóversenypálya, elektromos társasjátékok, a Lemezárugyár mozdonya, esetleg holdjáróautója, vagy hogy a nagyobbakról is szóljunk: Sokol zsebrádió, hordozható BRG kazettás, vagy Videoton rádiósmagnó, a 80-as években pedig mindenféle hordozható kismagnó, illetve  a Sony féle Walkman. Ezekben a készülékekben egy közös mindenképp van: Mindegyikbe elemet kell rakni, hogy működjön. És vajon mit tettünk be elem gyanánt a 70-es 80-as években a fenti gépekbe? Hát persze!!! PERIONT!

 

Azért ne feledjük, hogy a gyár kitűnő akkumulátorokat is gyártott pl. gépjárművekbe (sőt név szerint még mindig gyárt, bár a gyár már rég bezárt…), de itt most az elemekről lesz szó. Méghozzá azokról a kultikus típusokról, melyek meghatározták a 70-es 80-s évek battéria felhasználóit.

 

Perion6   Perionlogo   Perion11

 

Meghatározták, mivel mást nem kaphattunk azidőtájt a honi kereskedelmi egységekben. Vagy PERION, vagy semmi. Így működött ez akkoriban… Volt, hogy hetekig semmi sem volt a polcokon, aztán pedig PERION PERION hátán, volt hogy napokig is…  Node félre a tréfát! Térjünk rá cikkünk főszereplőjére, a PERION elemekre:

 

Perion19  Perion22  Perion18  Perion10

 

Mint emlékeznek rá volt ebből mindenféle kivitel, 1.5V-os Ceruza, Baby, Góliát, 4.5V-os úgynevezett laposelem, vagyis Zsebtelep (gondolom azért hívták így, mert az akkori ipar lapos kivitelű zseblámpáiba pont passzolt…) Ami voltaképpen emlékezetessé tette a PERION elemeket, az egyrészt a kivitel, valamint a külcsin, és maga a logó. Kívülről már messziről meg lehetett mondani egy elemről, hogy PERION-e, vagy sem. Jellegzetes mintája, és színei messziről felismerhetővé tették évtizedeken keresztül.

 

Perion20   Perion15   Perion20

 

Szerettük ezt a mintázatot, hozzánőtt mindennapjainkhoz, a családi játékokhoz, a készülékekhez, lámpáinkhoz, néha még szó szerint is, mikor nagyon ritkán bekapcsolva felejtettük, és kifolyt az elem… Még az sem szegte kedvünket, mikor pl. a magnó elemes használata közben a leglehetetlenebb pillanatban állt meg a rögzítés az MK-27-en mert lemerült az elem… Hát bizony ez is megesett, de a gyakorlottabbak mindig vittek magukkal tartalék elemeket, így pár perc múlva mehetett tovább a móka…

 

Perion23   Perion12   Perion8

 

Jelen cikk írója például saját tapasztalatból tudja, hogy az 1980-as években kapható Unisef sétálómagnója (igaz, az nem piros, hanem kék volt…) gyári Első Emelet kazettát hallgatva 4db PERION ceruzaelemmel kb. 2 órás üzem után már szinte hallgathatatlanul belassult, és csak a play gomb óvatos felengedésével lehetett még kb. fél órányi plusz üzemidőt nyerni…

 

Unisef3   Unisef1   Unisef2

 

2014-ben akár még egy iskolai szöveges példát is fabrikálhatnánk ebből eképpen:

Laci az úton sétál. Oldalán egy Unisef sétálómagnó található, benne 4db Perion ceruzaelemmel. Feltételezvén, hogy a készülékben az Első Emelet zenekar egyik gyári kazettája fut, vajon Laci hány órán keresztül képes hallgatni azt?

A választ Kiki döntse el magának…

 

Popovics László