a retro netrádió

Névnapok

Elemér


Fővinfom
Fővinform
Útinform
Útinform
stevie w

51 éve Stevie Wonder volt az első…

a pop-rock történelmében, aki egyszerre szerepelt a kislemezlista és az albumlista csúcsán. A kislemez, a Fingertips, Part Two cimű dal, az album a The Twelever-Yeor-Old Genius volt. Röviddel születése után megvakult, feltehetően zöldhályog miatt. Iskolai tanulmányait a Michigani Vakok Intézetében végezte, Detroitban.

1958-ban már remekül zongorázott. 1961-ben a detroiti Motown kiadóhoz szerződött. 1962-ben Little Stevie Wonder néven elkészítette első lemezfelvételét. 1970-ben a Black Bull Music Publishing Rt. elnöke lett. Az 1980-as évek közepére több mint 300 platina és gyémántlemezt adott ki.

A hatvanas évek közepétől világslágerek sorát készíti, amelyek legnagyobb részét õ maga írja, a többit pedig elképesztően széles körből válogatja. 1970-ben az Egyesült Államokban a legjobb soul előadó díjat kapja. A nyolcvanas évek közepére az egyik legkeresettebb szerző, aki addig több mint 300 platina és gyémántlemezt gyűjtött be. A legtöbbször díjazott művészek közé tartozik. 1974 és 1998 között tizennégy Grammy díjat kapott. 1982-ben érdemes művész Amerikában. Együtt dolgozott a szakma legnagyobb nevű előadóival és 1989-ben bejutott a Rock Dicsőség Csarnokába. Életútja és karrierje jóformán töretlen.

Az első komolyabb nehézséggel akkor találta szemben magát, amikor gyermekhangja átváltott a felnőttes-férfihangra. Szerencséjére a mutálási periódus nem tartott soká.

Túláradó munkakedvét és kreativitását a kiadók megpróbálták fékezni, ezért aztán 1971-ben különleges szerződést erőszakolt ki a Motowntól, amely szerint a kiadó lett kiszolgáltatva Stevie kényének-kedvének. Zenéje a 70-es években érett be igazán, amikor nagyon kidolgozott, összetett hangzású lemezeket adott ki mint a Talking Book vagy az Innervisions. Ezeken a lemezeken a szövegek is komoly társadalmi, szociális mondanivalót hordoznak. Következő két nagylemeze hasonló összetettségű és színvonalú. A megtorpanás 1979-ben következett be a Secret Life Of Plants című koronggal. Ez a lemez Wonder elképzelése szerint a betetőzése lett volna addigi pályafutásának. Ha hinni lehet a pletykáknak, Stevie mindent beleadott, de nem sikerült. A kritika, amely addig pártfogolta most ellene fordult és az albumot rettenetesen lehúzta. Ez a kis botlás azonban nem vetette vissza alkotókedvét és a következő évben megjelenő Hotter Than July már ismét siker. A nyolcvanas években végig jelen van az élvonalban, és egyes dalai ott szerepelnek a toplisták élén. A kilencvenes évek már kevesebb sikert tartogatnak a számára, megbecsült, ünnepelt művész de lemezei már nem fogynak olyan példányszámban ahogyan azt előzőleg megszokhatta.

Hiába az idők és a zenei ízlés változnak. Az igazi értékek azonban nem.

(forrás: Passzio, Wiki)