a retro netrádió

Névnapok

[nevnap]


Fővinfom
Fővinform
Útinform
Útinform
billhaley

60 éves a Rock n Roll

Annak emlékére, hogy New Yorkban Bill Haley 60 éve rögzítette Rock Around The Clock című lemezét.
A rock n roll sokféle irányzata közül az egyik legeredetibb az volt, amit Bill Haley játszott, énekelt, a country és a hillbilly elemeiből alkotta stílusát. Bill Haley, akinek Rock Around The Clock című dala 1954-ben elindította az új időszámítást a könnyű műfajban 1925. július 6-án született a Michigan állambeli Highland Parkban William John Clifton Haley néven. Első felvétele, a Candy Kisses a 40-es évek elején készült, Többek között a Downhommers, a Range Drifters és a Four Aces of Western Swing együttesekkel játszott.
Később ismertté váló dalai közül az 50-es évek elején született a Rocket 88, a Rock The Joint , a Crazy Man, Crazy. Akkor már a gyakran önálló intrumentális számokkal fellépő Comets együttessel játszott.
Egykori kísérői 2003-ban és 2004-ben felléptek Budapesten óriási hangulatú koncerteket adva. Ők mesélték, hogy Elvis Presley először Bill Haley bandájában lépett színpadra. Egykori zenészeitől tudjuk, hogy egyik szemére vak volt, s ezt próbálta leplezni kacsafark-frizurájával. A Rock Around The Clock 1955-ben a The Blackboard Jungle című filmben hangzott el először, egy évre rá világsláger lett. A popzene egyik legtöbbet játszott dala.
Leghíresebb dalai közül mindenképpen említést érdemel a Razzle Dazzle, a Burn The Candle, a See You Later Alligator, a Rock a Beatin Boogie, a Mambo Rock, az ABC Boogie, valamint a Shattle, Rock, and Roll. Elsőként emelte be a hétköznapi, utcai beszédstílust dalainak szövegébe, amiért egyből mindenki a magáénak érezte azokat.
Bill Haley és a Comets először indult világkörüli turnéra, elsőként kerültek listára saját számaikkal, elsők voltak millión felüli lemezeladásaikkal, és abban is, hogy először játszottak fekete zenészekkel. A feketéktől vették át és építették be a zenéjükbe a dzsesszes elemeket. A 60-as évektől Bill Haley – akárcsak a korai rock and roll többi sztárja – háttérbe szorult. Elképesztően nagy sikere volt ugyan a Wembleyben 1972-ben, de később tartósan már nem volt képes magára irányítani a figyelmet. Méltatlanul feledkeztek meg róla.
Bill Haleyt és csapatát láthattuk többek között a Magyarországon is vetített Régi idők rockzenéje filmben is. Bill Haley 1981. február 9-én agydaganat következtében halt meg, de addig si folyamatosan zenélt a Comets-szel. Kísérőzenekara azután 1987-ben ismét összeállt és a 2000-es évek elejéig több mint háromezer koncertet adott.

(forrás: literatura.hu)