a retro netrádió

Névnapok

Jolán


Fővinfom
Fővinform
Útinform
Útinform
1280px-Jerry_Lee_Lewis_

79 éve született Jerry Lee Lewis

Amerikai zongorista, énekes, dalszövegíró és zeneszerző. Beceneve a “Killer” (Gyilkos), melyet utánozhatatlanul egyedi zongorajátékával érdemelt ki.

Lewis egy szegény családba született, szülei, Elmo és Mamie Lewis a Louisiana keleti felében, Ferriday-ben éltek. Lewis gyermekkorában kezdett zongorázni tanulni két unokatestvérével, Mickey Gilleyvel és Jimmy Swaggarttal. Szülei jelzálogot vettek fel a farmjukra, hogy fiuknak zongorát tudjanak venni. Zenéjét befolyásolta Carl McVoy, unokabátyja zongorajátéka (aki később Bill Black Combo-val rögzített lemezt), a rádióban hallott zenék. Órákat töltött el azzal, hogy a Haney’s Big House nevű feketék által látogatott ferriday-i bár mögött elbújva hallgatta az akkor 18 éves B. B. King játékát. Saját stílusát olyan fekete művészek után alakította ki, akik képtelenek voltak fehér közönségnek játszani, összegyúrta a rhythm and bluest, a boogie-woogiet, a gospelt és a countryt, valamint Moon Mullican és Merrill Moore stílusát, az úgynevezett country boogie-t. Nem sokkal később már professzionális volt a játéka.

Édesanyja beíratta őt a Southwestern Assemblies of God University nevű egyetemre, a Texas állambeli Waxahachie-be, mert biztos akart lenni abban, hogy így fia kizárólagosan az Úrnak fogja majd dalait énekelni. De Lewis boogie woogie-stílusban előadott My God Is Real-ja miatt azonnal eltanácsolták az iskolából. Pearry Green, Lewis osztálytársa elmesélte, hogy Lewis néhány világi zenét játszott el a bemutató alatt. Következő nap a dékán behívatta irodájába Lewist és Greent is, hogy mindkettőjüket kicsapja az iskolából. Lewis azt mondta, Greent nem kellene kirúgni, mert “ő nem tudta, mire készülök”. Évekkel később Green megkérdezte Lewist: “Még mindig az ördög zenéjét játszod?” Lewis ezt válaszolta: “Igen, azt játszom. De, tudod, azért az furcsa, hogy ugyanaz a zene, ami miatt kirúgtak az iskolából, ugyanezt a zenét játsszák most a templomokban. A különbség az, hogy én tudom, hogy az ördögnek játszom, ők meg nem.”

(forrás: wiki)