a retro netrádió

Névnapok

Fábián, Sebestyén


Fővinfom
Fővinform
Útinform
Útinform
ZX-Spectrum

Boldog születésnapot Zx Spectrum!

Harminckettedik születésnapját ünnepli az első megfizethető áru személyi számítógép, az angliai születésű Zx Spectrum! Készítője az a brit feltaláló és vállalkozó, Sir Clive Sinclair, akit később lovaggá is ütöttek ipari teljesítményéért. Az úr ugyanis nem kezdő a szakmában… Kisebb sikereket ugyanis már a Spectrum elődjeivel (Zx-80 illetve Zx-81) is elért. A nagy áttörést azonban a Zx Spectrum hozta meg számára, melynek egyébként a Zx-82 (lássuk be, nem túl fantáziadús…) nevet szánták, de mivel az új gép képes volt 15 különböző árnyalatú szín egyidejű megjelenítésére, inkább átkeresztelték Spectrumra.

ZXSpectrum48k

A gép “lelke” egy 3,5 MHz-es Z-80 processzor volt. Kétféle memóriamérettel került forgalomba, volt a 16K-s modell (ennek az ára 125 font volt) és volt a népszerű 48K-s változat (175 font). A gép felbontása 256*192 pixel volt, s bármilyen otthoni TV készülékre rá lehetett kötni. A szoftvereket audiokazettán tárolták, érdekessége, hogy a Commodore-64-el ellentétben bármilyen otthoni kazettás magnót lehetett csatlakoztatni a géphez. Ilyen alacsony áron akkoriban nem lehetett hasonló teljesítményű számítógépet beszerezni, épp ezért a vásárlók legtöbbször az ár, illetve a manapság oly gyakran emlegetett ár-érték arány miatt döntöttek a Spectrum mellett, annak ellenére, hogy a relatíve olcsóságnak megvolt az árny oldala is.  Híres-hírhedt gumibillentyűzete legendásan megbízhatatlan volt, ráadásul a rajta lévő jelek és parancsok is nagyon gyorsan lekoptak.

Zx Spectrum 2

Az alacsony árnak köszönhetően viszonylag gyorsan elterjedt a gép, s hamarosan rengeteg önjelölt programozó állt neki a Spectrum programozásának. Sok, manapság legendának számító játéktervező kezdte pályafutását a ZX Spectrummal. A lelkes programozók által megalkotott programokat számítógépes magazinokban, nyomtatásban adták tovább az olvasóknak, akik aztán otthon szépen bepötyögték a nemritkán több oldalas kódot, hogy aztán magnóra mentsék, s később újrafelhasználhassák. Ennél már egy fokkal fejlettebb megoldás volt, amikor TV-n vagy rádión keresztül felvehettük a program „hangját” egy magnetofon segítségével, ez a megoldás is csodásan működött. A gép erőforrásai abban az időben korrektek voltak, de eltörpültek a nagy vetélytárs, a Commodore-64 mellett. Ez olyan kreatív megoldások kitalálására ösztönözte az akkori programozókat, hogy az manapság már szinte csodaszámba menne.

Itt érdemes megemlíteni  a KFT zenekar 1984-es “Bál az Operában” című albumát, amelynek borítóján egy komplett Spectrum játék forráskódja volt megtalálható. Aki vette a fáradságot és begépelte a sorokat egy jópofa, “rózsás és Valériás” játékot kapott ingyen a nagylemez mellé. Egyébként a 80-as évek közepén a Petőfi és a Bartók rádió is sugárzott éjjelente Spectrum programokat.

 

Kft-1     Kft-2

 

A ZX Spectrumnak a későbbiekben további változatai is a piacra kerültek: 

  • ZX Spectrum +  (Javított billentyűzet, gyárilag beépített reset gomb)

ZX Spectrum+

 

  • ZX Spectrum 128  (128KB RAM, nagy hőleadó panel, MIDI-kompatibilitás, RS-232 port, RGB port, továbbfejlesztett BASIC és külső billentyűzet csatlakoztatási lehetőség.)

ZX Spectrum128K

 

  • ZX Spectrum +2  (A már Amstrad kezében gyártott változat egy 128-as Speccy volt magnóval egybeépítve. Ennek két al-modellje volt, a +2A és a +2B kisebb különbségekkel.)

ZX Spectrum +2

 

  • ZX Spectrum +3  (Ez egy Speccy 128-as 3 inches lemezmeghajtóval egybeépítve, amely +16 KB ROM-ot kapott és képes volt CP/M operációs rendszert futtatni alapból.)

ZX Spectrum +3

 

Másolatok, klónok:

A ZX Spectrumnak sok különböző klónja készült, legtöbb a Szovjetunióban/Oroszországban, Romániában és dél-Amerikában. A szakmai honlapok több, mint 50 különböző, főleg illegális klónt tartanak nyilván (köztük a magyar HT 3080C-t, amelyhez akár Commodore 1541-es floppy-meghajtót is lehetett csatlakoztatni), amelyek közül kiemelkedik az orosz Hobbit 64K, amely egyben iskolaszámítógép is volt. A sok szovjet/orosz klón és a későbbi független fejlesztések (merevlemez csatlakoztatás, hálózati kártyák, PC-s alkatrészek használata) hatására a Spectrum mind a mai napig aktív platformnak számít.

A Magyarországon igen sikeres (máshol bukásnak számító) Enterprise-64 és 128 számítógépek is képesek voltak egy aránylag egyszerű emulátor segítségével Spectrum programokat futtatni.

A ZX Spectrum inkább csak az Egyesült Királyságban aratott nagyobb sikert, de négy év alatt világszerte sikerült azért 5 millió darabot értékesíteni belőle. Az igazán nagy konkurencia a tengerentúlról jött és szintén 1982-ben kezdte meg világhódító körútját, a neve Commodore 64 volt…

Speccy-nek (mert ez a beceneve…) jelenleg is kiterjedt rajongótábora van, pár éve például világméretű játékversenyt szerveztek Spectrum platformra. Kis-hazánkban is felfedezhető jó pár weboldal a témában, többek közt a Speccialista Portál, amely itt érhető el:
Sinclair.hu weboldala

De készítettek Spectrumos indíttatásból már cipőt, táskát, és megannyi érdekességet, ahogy azt az alábbi képeken is látni.

Popovics László

ZX Spectrum bag  Zx Spectrum lighter  Zx-Spectrum iphone case

adidas-zx-500_videogame-3