a retro netrádió

Névnapok

Fábián, Sebestyén


Fővinfom
Fővinform
Útinform
Útinform
image

Bud Spencerre emlékezünk a Music Storyban

Mintha egy családtagot veszítettünk volna el. A hétfőn elhunyt színészóriás, Bud Spencer a legtöbbünk életében olyan volt, mint egy közeli rokon, aki 86 évesen indult utolsó útjára. A péntek esti Music Storyban Hajcser Attila különleges felvételekkel emlékezik meg mindannyiunk kedvencéről. 

Bud Spencer 1929. október 31-én született Nápolyban Carlo Pedersoli néven, szülővárosa később sem merült feledésbe: élete végéig azt vallotta, hogy ő nápolyi, nem olasz – anyanyelve is a nápolyi dialektus volt. Filmes karrierje előtt sikeres sportoló is volt, ő volt az első olasz úszó, aki egy percen belüli idővel úszta le a 100 méteres távot, és vízilabdázóként is komoly eredményei voltak. 1967-ben vonult vissza az aktív sportolástól, utolsó meccsét a magyar válogatott ellen vívta.

Utolsó meccse évében vette fel művésznevét – a Bud a sörmárkából, a Spencer pedig Spencer Tracy színészlegenda nevéből jött -, és költözött Amerikába, ahol megismerkedtek Mario Girottival, azaz Terence Hill-lel, akivel 1985-ig 17 filmben szerepeltek együtt, majd még egyszer, az 1994-es Bunyó karácsonyig című moziban. Bud Spencer több mint ötven éves karrierje során közel nyolcvan filmben szerepelt, olyan figurákat adott a világnak, mint Banános Joe, Piedone felügyelő vagy Jack Clementi. Elmondása szerint filmjeiben az a legjobb, hogy sosem az öncélú erőszakot propagálták, sőt, a végén mindenki feláll és a vesztes is elbiceg.

Pedersoli 1960-ban vette feleségül Maria Amato nevű barátnőjét, a párnak három gyereke született, együtt élték le az életüket, és még idén sem volt rest megható posztban köszönni meg az együtt töltött éveket. A színész aktív korában is több lábon állt, egy időben még saját légitársasága is volt, a Bud Food nevű étteremlánca is jól futott, nyugdíjas korában pedig egyebek mellett azzal kötötte le magát, hogy könyveket írt: a Különben dühbe jövök, a 80 év alatt a Föld körül és az Eszem, tehát vagyok magyarul is megjelent

Korát meghazudtoló frissességgel élt még a halála előtti hetekben is, rendszeresen összejárt Terence Hill-lel is, és Facebook-oldalán is rendre hatotta meg a rajongókat nosztalgikus, vicces, és mindig életigenlő posztjaival. A magyar rajongókkal mindig is különleges kapcsolatot ápolt: hazánk fiai talán egyetlen színészért sem rajongtak ennyire, és ezt alighanem Pedersoli is pontosan tudta: rendszeresen olvasztotta meg a magyar szíveket, amikor magyar sikerekhez gratulált vagy éppen magyar nyelven posztolt valamit, sőt, hivatalos honlapja is magyar fordítást kapott az angol, német és olasz mellé. A Saul fia Oscarjához gratulált.

(Forrás: 24.hu)