a retro netrádió

Névnapok

Elemér


Fővinfom
Fővinform
Útinform
Útinform
NDK Turmixgép RG-28

A kivehető ajtós NDK turmixgép

Bizonyára sokaknak ismerős a címben emlegetett RG-28 típusú turmixgép, pontosabban robotgép. A 70-es években született masina bizony még a mai napig is jó pár háztartásban látja el feladatát nap mint nap, dacolva az eltelt évtizedek vasfogával, már-már fittyet hányva a fizikában is tanult súrlódási, és kopási szabályokra, jó példát mutatva ezzel a mai, pár évre tervezett készülékek gyártóinak. Ez volt A GÉP!! Csupa nagybetűvel! No nem csak azért, mert szinte csak ezt lehetett kapni, hanem a felépítéséből adódóan. Súlya, kivitele, masszív felépítése miatt mindenképp illik rá ez a kifejezés. No és a hangja? Bekapcsoláskor minimum egy alap fülvédő, vagy füldugó használata szinte kötelező volt az otthoni háziasszonyok számára, hacsak nem szerettek volna egy szimpla kávédarálás hatására maradandó halláskárosodást szenvedni! Mindezek ellenére egy zseniális,és strapabíró kis masinát tudhatott magáénak az, aki annak idején pár száz forintért megvásárolta az RG turmixgépet.

Az egykor volt felhasználók népes táborának visszaemlékezései alapján (ebbe jómagam, és szűkebb családom is beletartozik) rengeteg élmény, és emlék kering a köztudatban a turmixgép használatával kapcsolatban. Például a készülék tartozékainak elmosása, vagyis maga a mosogatás az effektív használat után felért egy kisebb vízi zsákbamacskával, lévén sosem tudtuk, hogy a mosogatóvízben éppen a pengével, vagy valamelyik műanyag alkatrésszel sikerül aznap megvágni magunkat…

A robotgép bemutatása:

A készülék önmagában egy sima alaptörzs, mely magában foglalja a motort, az áttételeket, és a mechanikus kiállásokat, melyeken keresztül csatlakoztathatók a tulajdonképpeni munkavégzésre használható kiegészítők, vagyis végek. Két csatlakozóvég van a gép elején a habverők, illetve egy a tetején, a különféle darálók, és turmixoló fejek számára. A készüléken található még egy fokozatkapcsoló 3 vagy 4 állással kiviteltől függően, illetve egy kioldógomb az előzőekben bepattintott habverők kiszabadítása céljából.

1985_Akarobot.previewRengeteg kiegészítő, valamint pótalkatrész színesítette a robotgép felhasználási körét, melyeket többek közt az egykori Keravill áruházban is beszerezhettünk az alapgép megvásárlásakor, vagy akár az után egyenként, mikor mire volt szükség.

A készülék egyébként aránylag szervizbarátnak számított, szinte mindent meg lehetett rajta javítani, és alkatrészellátása is jónak volt mondható.

Mindezek után nyugodt lelkiismerettel mondhatom (írhatom…), hogy sok háztartás kedvence, és segítője volt a 70-es évektől, még talán napjainkban is néhány helyen, ez az elnyűhetetlen robotgép. Még Kern Andrást is megihlette, aki a Halló belváros című kabarészámával gyakorlatilag az örökkévalóságba emelte a készüléket. Bízom benne, hogy sokakban kellemes emlékeket ébreszt ez a már-már kultikus készülék, az egykori NDK turmixgép…

 Popovics László

 

706.preview   rg28-rg25-rg5-foto-bild-59487354   RG-28 turmixgep

rg-28-2   rg28_turmixgep   1985_Akarobot.preview