a retro netrádió

Névnapok

Lajos, Patricia


Fővinfom
Fővinform
Útinform
Útinform
harriett

Az első nő a La Manche csatorna felett

Ma 102 éve, hogy Harriet Quimby első nőként átrepült a La Manche csatorna felett…

Harriet Quimby (1875. május 11. – 1912. július 1.) tudósító, forgatókönyvíró, az első engedéllyel rendelkező női pilóta Amerikában.

Harriet Quimby Arcadiában, Michigan közelében született egy farmon. Húszas évei közepén a család San Franciscóba költözött; ott eleinte színésznőként dolgozott, s bár elég sikeresnek bizonyult, végül a Bulletin újságírója lett. Később New Yorkban, a Frank Leslie Illustreted Weekly című hetilapnál vállalt állást: utazó tudósítóként fotózott, illetve színházi-, bulvár- politikai- és háztartási témákban tudósított.

Harriet nem ment férjhez, gyermekei sem születtek, ám egzisztenciát teremtett magának, s még szüleit is tudta támogatni. Kocsit szerelt, dohányzott, és nőtársait is az önálló egzisztencia megteremtésére buzdította. Részt vett az 1910-es Long Island-i International Aviation Tournament-en, s itt megismerkedett John Moisant pilótával, akinek repülőiskolája volt, illetve a húgával, Mathilde-dal. Repülésórákat vett, az engedélyt 1911 augusztusában kapta meg – az első nő volt, aki felvételt nyert az amerikai Levegő Klubba, a második képesítést szerzett pilótanő pedig Mathilde Moisant.

Mexikó felett átrepülve támadt az az ötlete, hogy átrepüljön a La Manche csatorna felett: ezt 1912. április 16-án tette meg; 59 perc alatt jutott el Doverből Calais-ba. Ám a Titanic-tragédia miatt a média nemigen foglalkozott vele. Még abban az évben szenvedett halálos balesetet egy légi bemutatón (Harmadik Bostoni Repülő Nap), ahol a rendezvény szervezőjével repült egy vadonatúj kétüléses Blériot monoplánnal: egy manőver során kiestek a gépből máig tisztázatlan körülmények között.