a retro netrádió

Névnapok

Elemér


Fővinfom
Fővinform
Útinform
Útinform
Cseke László

Boldog születésnapot Cseke László!

A zseniális rádiós ikon, Cseke László alias Ekecs Géza a héten ünnepelte 87. születésnapját. Teenageer Party – ennek hallatán nem a mai tiniknek, hanem a “Hatvanasoknak”, “Hetveneseknek” ver hevesebben a szívük. Ezen korosztályoknak kis-hazánkban a Tinédzser parti az ifjúságukat, a szabadságvágyukat jelenti. A Szabad Európa rádió talán legkedveltebb műsora futott ezzel a címmel. Ebben hallhatták először a magyar fiatalok a beat és a rock világsztárjait, a Beatlest, a Rolling Stonest, az Animalst, a Pink Floydot.

“Itt Cseke László beszél, a Tinédzser partit hallják, a 19, 25, 31 és 49 méteres rövidhullámon” – hallhattuk naponta. Ha hallhattuk, mert az adást igencsak zavarták. De kit érdekelt, hogy nem a legjobb minőségben tudja fogni ezeknek a remek zenészeknek a produkcióit? Hiszen akkortájt szinte kizárólag a rádiókból – a Szabad Európán kívül még főként a Luxiból – lehetett megismerni a világ legdivatosabb zenészeit, énekeseit. Cseke László (eredetileg Ekecs Géza) 1951-ben került a Szabad Európa Rádióba. Először társadalmi rovatot vezetett, majd a lehallgató osztályon a Kossuth és a Petőfi rádió műsorait figyelte. 1956-tól vezette a Tinédzser partit.

Íme pár gondolat egy vele készült interjúból:

- Az az esztendő nemcsak a tinédzserparti miatt vált életem fontos dátumává, hanem mert akkor nősültem. Elvettem egy osztrák-olasz származású lányt, Elizabeth Vittit, aki rokona a világhírű olasz filmcsillagnak, Monica Vittinek. Házasságunkból két fiú és egy lány született.

- Milyen visszajelzésük volt arról, hogy a műsora eljut a magyar fiatalokhoz?

- Nem tudtunk semmit, hiszen a fiatalok hiába írtak leveleket nekünk, soha nem érkeztek meg hozzánk. Csak az 1956-os forradalom után tudtam meg, amikor már jöttek a magyarok Nyugatra, hogy milyen hallatlan népszerűségnek örvendett ez a műsor. Érthető, hogy féltette beengedni a kommunista rendszer a nyugati zenét. Aztán a magyarok is rájöttek arra, hogy érdemes valami hasonlót csinálni. Le is kopíroztak minket a Vasárnapi koktél című rádiós adásban. De Komjáthy György műsora nem volt igazán konkurencia számunkra, mert közel sem rendelkezett annyi zenei anyaggal, mint mi. Arról nem is szólva, hogy kénytelen volt megunt magyar slágereket, sőt mozgalmi dalokat is betenni a műsorába.

- Az 56-os forradalom után mennyire változott meg a Szabad Európa szerepe?

- Természetesen módosult. Különböző információkkal igyekeztünk segítséget nyújtani a demokrácia megismeréséhez. Sajnos, nem sokszor fogadták meg.

A rendszerváltás után Cseke-Ekecs – gyakran hazatérve – bekapcsolódott a magyar könnyűzenei életbe. A Danubius rádiónál lett zenei szerkesztő, aztán a Rádió Sopron munkatársa, majd a Slágerrádió társszerkesztője lett.

Ma már – amerikai állampolgárként – Münchenben él. Örök hobbijáról, a zenéről soha nem akar lemondani. Otthon kikapcsolódásként komolyzenét hallgat.

Aki többet akar tudni róla, azoknak azt ajánlja a legendás rádiós, hogy olvassák el több mint tíz évvel ezelőtt megjelent, a Mikrofonnál és lemezjátszónál Cseke László című könyvét.

A teljes stáb, valamint a Hallgatóság nevében innen is további jó egészséget, és nagyon boldog születésnapot kívánunk Cseke Lászlónak!